Bir Direnç Vakası – A Case Of Resistance

Hayatım DiyabetBir Direnç Vakası - A Case Of Resistance

(See the English version below)

Herkese yeniden merhaba,

Yaklaşık 10 gündür yediğim besin ve insülin miktarı aynı olmasına rağmen şekerim normalin üzerinde seyretti. Dolayısıyla ekstra insülin yapıyordum ve beraberinde ani hipoglisemiler yaşadım. Günde 3 kere 5 ila 7 ünite yaptığım Novorapid; 15-18’lere çıktı ki yine de düşüremediğim oldu kan şekeri değerlerimi. Hal böyle olunca kendimi oldukça depresif ve sinirli hissediyordum. Ayrıca şekerim yüksek seyrettiği için sürekli bir yeme hissim vardı.

Cumartesi sabahı 15,6 mmol (burada kullanılan birim mmol, Türkiye’de kullanılan mg olarak yaklaşık 280’e tekabül ediyor.) şekerle uyandım ve rutin insülinimi yapıp (7 ünite Novorapid) kahvaltımı ettim. Yaklaşık 1,5 saat sonra tokluk şekerime baktığımda 20mmol’e yükselmişti. Artık şekerim 400(mg) değere çok yakındı ve bu hem benim hem de vücudumun çok uzun suredir alışık olmadığı türde bir şeydi. 12 ünite hızlı etkili insülin daha yapıp bekledim. 1 saat geçmiş olmasına rağmen şekerim daha da yükselmeye başladı ve kalp atışlarımda ciddi bir hızlanma, vücudumda yoğun bir halsizlik hissiyle hemen acile gitmeye karar verdim.

Maalesef kaza, yaralanma ya da ölümcül bir durumda değilseniz İsveç’te direkt olarak hastaneye gidemiyorsunuz. Önce sağlık ocağına gitmeniz gerekiyor. Eğer onlar uygun görürlerse sizi hastaneye yönlendiriyorlar. Orada birtakım testler yapıldı ve periyod döneminde olmam dışında her şey normal görünüyordu ama neden şekerim bir türlü normale inmiyor, aksine sürekli yükseliyordu?

Hastaneye sevk edildikten sonra beni acil biriminin iki farklı hemşiresi gördü. Bu sefer hastanedeki doktorun istediği testleri yaptırmam gerekiyordu. İlk şüphelenilen şey,  vücudumda herhangi bir enfeksiyon olup olmadığı idi. 5 tüp kan aldılar. Sonrasında bekleme odasında 2,5 saat kadar doktoru görmeyi bekledim. Bu arada saat aksam 17:00 olmuştu ve ben 7 saattir açtım fakat şekerim durumu böyle algılamıyordu. 7 saat açlıktan sonra sonunda 5mmol değerini görebildim. (Normal aralık 5 ve 10 mmol arasında)

Doktor, vaziyeti oldukça ilginç buldu çünkü test sonuçlarında her şey normaldi ama şekerim benimle ciddi bir savaşa tutuşmuştu. Tek açıklama; uzun süredir gece uykusu sırasında yaşadığım ani hipoların vücudumdaki stres hormonlarını devreye sokmasıymış. Durum böyle olunca, vücut kendini korumaya alıyor ve ben gün içinde insülin enjeksiyonu yaptığımda ‘yine geceki gibi şeker düşecek’ diye algılayıp insülini reddediyor; böylece direnç kazanıyor. Gece yaptığım 20 ünite Lantus’u akşam ve sabah olmak üzere iki sefere böldük. Artık akşam 20:00’de 10 ünite ve sabah 08:00’de 10 ünite olarak yapacağıma karar verdik.  Birkaç gündür Lantus’u bu şekilde yapıyorum ve şimdiden daha iyi geldiğini söyleyebilirim. Belki de placebo etkisidir diyeceğim ama diyabet böyle oyunları yemez diye düşünüyorum 🙂

Eğer benim şuan uyguladığım gibi Lantus’u gündüz de uygulayan ya da yalnızca gündüz uygulan diyabetliler varsa lütfen benimle deneyimlerinizi paylaşın. Çünkü ilk kez deneyimliyorum ve başlarda tereddütlerim vardı. Ayrıca, insülin rezistansı ve stres hormonları hakkında da bilgiye sahip olanlarınız varsa da seve seve dinlemeye hazırım.

Sevgiyle kalın,
Hazal Rende

———————

Hello everyone,

Eventhough I was taking the same amount of insulin and food; I’ve been having super unbalanced blood sugar for around 10 days. So, I needed extra insulin and had sudden hypoglycaemia. My normal is between 5 and 7 units of insulin daily but I started to take 15 or 18 units and still had high levels. Under these circumstances, I felt really depressed and wanted to eat more than usual.

On Saturday morning, my blood sugar was 15,6 mmol, when I woke up (Here we use mmol, in Turkey it is circa 280 mg). I took my normal amount of insulin (7 units Novorapid) and had my breakfast. 1,5 hours later it was 20 mmol. This was very weird which was not normal for me and my body as well. Then I took 12 more units and waited for a while. When I started to feel fast heart beats and weakness I decided to go to emergency service immediately.

Unfortunately, it is not possible to visit hospital unless you have a serious illness or accident in Sweden. One should go to health centre first. If they find visiting hospital is necessary, then you go there. They did some tests and everything seemed normal except my period, but why my blood sugar level still stayed on the high level?

After I arrived at the hospital, I gave 5 tubes of blood which was necessary to check if there was an infection in my body. Then I waited 2,5 hours to see the doctor. By the way, it was almost 5pm, I didn’t eat anything for 7hours and the level was going down to 5mmol, finally!

According to the doctor, this situation was really strange but there was one thing that he was highly suspicious about; ‘insulin resistance’. For so long I was having hypos during my sleep and this caused an increase in my stress hormones. When I take my routine insulin at day time it has less effect on my body because my body starts to use self-protection mechanism to not have hypos again. It denies insulin, that is to say it gains resistance against insulin. (Surprise! J) After all we decided to halve Lantus which was normally 20 units in the evening. Now it is 10 units in the morning and 10 units in the evening. I’m feeling much better after this suggestion. Maybe it is a placebo effect but I think my diabetes is smarter than my mind. 🙂 🙂

If you apply your Lantus like me or only in day time, please share your experiences with me. I wasn’t very convenient to take like this in the beginning but now everything is going well with this new cure. So I need your supports J Also, if you have ideas about stress hormones and insulin resistance, I am ready to read your comments willingly. 🙂

Regards,

Hazal Rende

NOT: Yazıyı Facebook ya da Twitter gibi sosyal medya kanallarında paylaşın. Alttaki Facebook, Twitter, Google+ ya da Pinterest butonlarına tıklamanız yeterlidir.

 

16 YORUMLAR

  1. Hazal Hanım merhabalar..

    Öncelikle çok geçmiş olsun,umarım bir daha bu tarz bir seyir izlemez şekeriniz..açıkçası doktorların söylediği çok ilginçmiş. İlk defa duyuyorum ama çok da mantıksız değil. Aslında regl dönemlerinde bu tarz yükselmeler ve dirençler oluyor.(Esra Hanım da çoğu zaman bahsetmiştir bu konudan). Yavaş yavaş düzene gireceğinden eminim. Bir de beslenme listenizi veya alışkanlıklarınızı tekrar gözden geçirip deneme yanılma yöntemiyle daha iyi sonuçlar alacağınızı düşünüyorum. Mesela o sabah 7 ünite novorapidden sonra kahvaltıda ne yediniz? Karbonhidrat tükettiniz mi?

    Ben de levemir i (uzun etkili olan) gün içinde 2 defa vuruyorum.Sabah-6ü ve akşam-6ü olarak. Bu benim şekerimi daha düzenli kılıyor. Bir de mutlaka egzersiz yapmanızı öneririm. Orada eminim park,bahçe boldur 🙂 yürüyüş için biçilmez kaftan. Ama yürüyüşün de belli bir tempoda olması gerekiyor. Bunu bana gittiğim fizyoloji doktoru söylemişti.

    Görüşmek üzere,sevgiler..

    • Merhaba Damla Hanim,

      Öncelikle tavsiyeleriniz ve gecmis olsun dileginiz icin cok tesekkur ediyorum. Birkac gundur, uygulama degistirdigimden beri harika gidiyor her sey. Regl dönemlerimde gercekten kontrolden cikiyor sekerim fakat bu durum hic basima gelmeyen bir seydi. Zaten hayatimda ilk kez ‘sekerimi dusuremiyorum’ diye acile gittim 🙂 Diyabet diyetisyeni ile guzel bir rutinimiz var burada. Karbonhidrati dusuk besinler tuketmeye gayret ediyorum. Mesela kahvaltida aldigim kb miktari 30gr gecmiyor ve haftada en az 3kez spor yapiyorum. Dediginiz gibi parklar, bahceler bolca fakat hava kosullari pek musade etmiyor disarida spor yapmaya. Duzenli olarak uye oldugum bir spor salonu var ama. Tekrar tesekkurler. Hoscakalin.

      Sevgiler,
      Hazal

  2. Merhaba hAzalcımmm:)
    Bu durumun aynısı kaynımdada var😂 Eheheh espriyle başlıyım dedim malum stres kötü etkiliyor malesef:) işin şakası bende var bu durum aynısı:) kaynım da yok zaten😂😂 bende bu şekilde olmuştum ve psikolojimi de güzel bozmuştum daha sonra doktorum sabah 16 lantus akşam 10 olmak kaydı ile düzenledi beni. Eskiden bir tek geceleri vurulduğum lantusu artık sabah ve akşam olmak üzere ikiye böldük. Yaklaşık da 4-5 yıldır bu böyle. Hani o gece farkedemediğimiz lanet hipolara karsılık ve tabi o dönemlerde benim daha az düzenli olmamdan kaynaklı olarak bunun önüne biz bu şekilde geçtik. Artık çok daha güzel. Şimdi tabiki ben ekstra dikkat dönemlerimde oldugum için 7/24 ölçüyorum şekerimi ancak çok çok nadir gece hipolarım oluyor oda benden kaynaklı:)

    Vücudumuz zaten maşallah her an savaş açmaya hazır:) bu savaşa onlar yenik düştü o ayrı:)

    Sevgiyle kal;)

    • Merhaba Serra Hanim,

      Guldurdunuz beni, cok tatlisiniz 🙂 🙂 Yalniz olmadigimi bilmek cok iyi hissetiriyor. Gercekten de bu kadar fark edebilecegini dusunmemistim Lantus’u aksam ve gunduz olarak kullanmanin. Sizin icin de iyi gitmesi cok sevindirici. Malesef cok hassas bir yapiya sahibim ve bazen besinimden daha cok psikolojim etkileyebiliyor diyabet kontrolumu. Ama dedigim gibi her sey cok daha yolunda simdi. Guzel dilekleriniz icin tesekkur ediyorum. Kendinize iyi bakin 🙂

      Sevgiler,
      Hazal

  3. Hazal Hanım ve Herkese Merhaba,

    Bugün o kadar yoğun bir gün ki 🙂 Arada nasıl yazıyorum kendime şaşırıyorum şu an 🙂

    Aslında bu durum sıklıkla karşılaşılan bir hal aldı. İnsülin yapıyoruz yapıyoruz düşmüyor halinden bahsediyorum. Biz tip-1 diyabetlilerde de insülin direnci oluşabiliyor. Özellikle üst üste insülin yapılıp kan şekerini düşürmeye çalıştığımız o anlarda farketmeden vücudumuzun direnç vermesini sağlıyoruz.

    Ya da Lantus’un günde bir kezden ikiye bölerek yapma haline geçince de bu durum oluşabiliyor. Ben hiç ikiye bölerek Lantus yapmadım ama yapanlardan duyduğum en temel konu bu. Lantus her ne kadar 24 saat süresince etkili dense de kullanıcılara göre 24 saat değil 20-22 saat sonra işini bitiriyor. Hatta 24 saatin 4’te 3’ü bitince etkisi de yavaş yavaş azaldığı için son yıllarda Lantus ikiye bölünerek yapılıyor. Bu değişim karşısında da vücut elbette tepki veriyor. Çünkü vücuda her bir şey yaptığımızda bunu tehlike olarak kabul edip hemen savunmaya geçiyor 🙂 Her ne kadar ben vücudun bu tepkilerini sevsem de bizi de yoruyor.

    Aynı zamanda stres hormonları vs de devreye girdi mi fena mı fena bir durum oluyor. Zaten sabaha karşı salgılanan kortizol hormonu asıl efsane etkiyi yaratıyor.

    Hızlıca bunları yazmak istedim.

    sevgiler,

    • Ne yazik ki aynen sizin acikladiginiz turde seylerdi basima gelenler. Aslinda uzun suredir vardi fakat bir cozume ulasmamisti. Suan boyle kullandigima cok memnunum ve bircok yorumdan da goruyorum ki ikiye bolmek cok daha etkili hal aliyor Lantus icin. Dediginiz gibi ben de 24h olan etkiye inanmiyorum. Aksine 4-5saat sonra hizla dusurmeye basliyor sekerimi.
      Kolayliklar diliyorum size, iyi gunler 🙂

      Sevgiler,
      Hazal

  4. Asli Akin Ben Lantus’u kahvaltıda ve akşam yemeğinde yapıyorum, ActRapid ile birlikte. Gece yatmadan önceki son öğünde de ekmek, yoğurt ve meyve yiyorum haliyle uykuda hipoglisemi yaşamıyorum. Sanah ve akşam Lantus miktarlarım ise birbirinden farklı, gece daha az. Umarım bir faydası dokunur bilgilerin.

    Sumer Yalçin Akatay Merhaba Hazal hn. Aynı şey 10 yıl önce başıma gelmişdi. Lantusu akşam yatarken 28 oluyodum. Sonra sabah ve gece hipoglisemi başlayınca sevgili doktorum dozu sabah akşam bölerek denemeyi tavsiye etti ve çok rahatladım. Bir daha yaşanmaması ümidi ile 😉

  5. Hazal hanim merhaba,

    Cok gecmis olsun. Daha once ki bir kac paylasiminizi Isvec’teki saglik kurumlarinin durumunu merak ettiğim için okudum ve bir kaç arkadaşımla da paylaştım.. Bu paylasiminizdan dolayi oncelikle cok tesekkur ederim. Yasadiginiz olaylara kendimden ornekler vererek belki size veya diger arkadaslara fikir verebilecegimi dusundum. Bu yüzden son dönemde yaşadıklarımı paylaşmak istiyorum. Yaklaşık 2 ay önce normalde yaptığım insulin oranları ile ilerlerken sizin yaşadığınız durumla karşılaştım. Durum bu şekilde devam ederken zaman zaman yalanci hipolar yasamaya basladim. Ancak ben bu semptomlari gercek sanip, sekere meyve suyuna yukleniyordum. Sonuc tekrar 300-400 seker seviyelerine geliyordum. Bu sefer insulin yapip, gercek hipo vakalari yasamaya basladim. Tabi bu süreç panik atak baslangicina sebep oldu ve psikolojik sorunlar yaşamaya başladım. Ha1c 8,4 e gelmisti. Hayatimda 7 seviyelerini gecmemis ve ortalamamin 6,2 oldugunu dusunursek benim icin sikintili bir durum soz konusuydu. Sonrasinda bu duruma son vermek icin min. karbonhidrat tuketmeye basladim ve insulin oranlarini dusurdum. Buna bagli olarak 3-4 kg gibi bir kilo kaybi yasadim. Sonrasindaki sureci seker seviyelerini daha efektif takip edebilecegim bir cihaz (dexcom) edindim. Her yedigimin etkisini logladim. Bisiklet aldim, haftanin min. 3 gunu pedal cevirdim. Boylece verdigim kilo kaybi 5-6 seviyelerine gelmisti. Insuline gore bu tur yuksek eforlu sporun olumlu etkisini cok net gordum. Insulinle dusuremedigim sekeri spor yaparak dusurebiliyordum. Tabi bunu yedigim min. karbonhidratli ogunlerle destekledigim icin bu sonuclari aliyordum. Suan seker seviyelerimi ortalama 90-170 aralarina cekmis durumdayim. Novarapid’i her ogunde 1-2 unite gibi bir degere indirdim (Fazlasi bazen ne yediğime bağlı olarak hipoya neden olabiliyor). Geceleri Lantusu 15’lerden 8 seviyelerine dusurdum. Gece 160-170 seviyelerinde 8 vurdugumda sabah 100-120 arasinda uyaniyorum genelde. Bazen daha dusuk olduguda oluyor. Suan 2-3 kg geri aldim. Acikcasi tip1 diabetliler olarak bazen zor surecler gecirebiliyoruz. Bu yuzden yilmadan mucadeleye devam edip, kendi dengemizi bulmamjz gerekiyor. Cunku gordugum ve yasadigim bu surecte standart hic birsey yok. Surekli degisimi takip edip ona gore aksiyon almamiz gerekiyor. Zor ama baska caremizde yok gibi.

    Sonuç olarak, sizin bulunduğunuz durumdan bir kaç kilo kaybı yaşayarak, spor yaparak ve çok detaylı takipte bulunarak çıkabildim.

    Saygılar, sevgiler..
    Erender

  6. Merhaba Erender,

    Insanin benzer durumlari duyup tanismasi ve kendisini yalniz hissetmemesi gercekten cok rahatlatici bir his. Kotu gunler yasadim, psikolojim hala super degil ama diyabet kontrolunu yeniden elime aldim diyebilirim Lantus’u bu sekilde kullanmaya baslayarak. Onerileriniz ve kendiniz icin uyguladiklariniz harika. Umarim bu sekilde gitmeye devam eder her sey sizin acinizdan. “Standart yok” cumlenize gonulden katiliyorum. Buradaki diyabet ekibinin bana her zaman soyledigi ve benim de cok sevdigim bir cumle var: “Kendini en iyi sen tanirsin ve ona gore muamele etmelisin.” Gercekten de oyle. Deneyimli diyabetliler olarak yillar gectikce kendimizin doktoru olmaya basliyoruz 🙂 Degerli yorumunuz ve takibiniz icin tesekkurler.

    Sevgiyle kalin,
    Hazal

  7. Merhabalar,on yıldır tip 1diyabetliyim. Daha önce bu durumla karşılaşmama rağmen son bir kaç aydır aynı durumu bende yaşıyorum. Hal böyle olunca psikolojim çok etkileniyor, evham yapıyorum. Sizler kendinizi bu depresif hallerden nasıl çıkartıyorsunuz? Ayrıca merak ettiğim bir konu daha var. Değerlerim iyi gitmesine rağmen (bazen çok düzensiz olması dışında) ortalamam 6larda olmasına rağmen son zamanlarda ayaklarımda acılar hissetmeye başladım, iğne batar gibi sızılar olmaya başladım. Bugün doktora gittim sinirlerin Biraz etkilenmiş ancak önemli bişey yok dedi. Ve ilaç yazdı. Ben açıkçası çok evham yaptım, çok üzüldüm. Sizlerde böyle bir şeyle karşılaştınız mı? Ve neden etkilenmiş olabilir sinirlerim?

    • Merhaba Eslem,

      Ne yazik ki psikolojik kisim benim acimdan hala buyuk bir sorun. Bir gun iyi hissediyorsam ertesi gun bu tamamen farkli olabiliyor. Asmak icin sana önerebilecegim sey; sevdiklerinle bol vakit gecir ve sevdigin seylerle ugras. Kendine bir hobi bulabilirsin mesela ya da uzun suredir denemek istedigin ama cesaret edemedigin yeni bir seyi hayatina sokabilirsin. Kucuk seyler aslinda hayatimizda buyuk farklar yaratiyor.
      Ayaklarinda yasadigin aci, ilk kez bir diyabetliden duydugum bir durum. Belki baskalari yorumunu okuyup sana benden daha iyi bir sekilde yardimci olurlar. Ama en dogru olan tabiki hemen bunu doktorla gorusup birlikte bir tedavi haritasi cizmeniz.
      Kendine iyi bak. Umarim en kisa zamanda tum sorunlar cozume kavusur.

      Sevgiler,
      Hazal

  8. Herkese tekrar merhaba..

    Yorumları tek tek okudum ve yine çok faydalı bilgiler aldım 🙂 ve tekrardan iyi ki böyle bir platform oluşturulmuş dedim kendi kendime…insan gerçekten kendi dilinden konuşan insanlar olduğunu gördükçe her türlü olumsuzluğa rağmen moral depoluyor 🙂

    Herkese ve Esra Hanım’a tekrar teşekkürler 🙂

    sevgiler..

    • Merhaba Damla Hanim,

      Bu duygulari birlikte yasayip farkli hikayeler dinlemek gercekten de bizim yasamlarimiza cok sey katiyor. Mutlulukla ve saglikla birlikte nicelerine adim atalim 🙂

      Sevgiler,
      Hazal

Bir yorum yapın.

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Diğer yazılar

%d blogcu bunu beğendi: