Karbonhidrat Sayımı Yaparken Lif Oranı Neden Önemlidir?

Günün ÖnerisiKarbonhidrat Sayımı Yaparken Lif Oranı Neden Önemlidir?

Karbonhidrat Sayımı Yaparken Lif Oranı Neden Önemlidir?

“Lif” dediğimiz şey tip-1 diyabetli beslenmesinde en kilit nokta.

Posa yani lif, kompleks yapıda bir karbonhidrat türüdür.

Kan şekerinin hızlı yükselmesini engellemesi ne önemli iş yaptığının göstergesidir. Kan şekerini daha yavaş yükselterek daha uzun süre kan şekerini dengede tutmayı sağlar. Besinin lif içeriği arttıkça glisemik indeksi yani yenilen besinin kan şekerini yükseltme hızı da azalır.

Dolayısıyla besinlerin karbonhidratları hesaplanırken lif yani posa oranı da oldukça önemlidir.

Eğer tüketeceğiniz besinin inideki lif yani posa miktarı 5 GRAM VE ÜZERİNDEYSE; lif miktarı, toplam karbonhidrat miktarından  çıkartılıp net karbonhidrat miktarı hesaplanır.

5 gramdan düşükse posa hesaba katılmaz ve direkt karbonhidrat değerinden hesaplama yapılır…

Örneğin;

Terazide 50 gram gelen ve 15 gr karbonhidrat içeren bir besinin 6 gram posası varsa ve siz 50 gramın hepsini yiyecekseniz 15 gram karbonhidrattan 6 gramı çıkartıp net karbonhidratı 9 gram olarak hesaplamalısınız.

Fakat terazide 50 gram gelen ve karbonhidrat içeriği 15 gram olan bir besinin posası 2 gram ise, posa miktarı hesaba katılmaz ve direkt 15 gram karbonhidrat hesaplamaya katılır.

Ya Da Başka Bir Örnek;

Paketli bir ürün aldınız. Ve besin etiketini okudunuz. Posa yani lif miktarı 5 gram ve üzerinde. O zaman bu lif miktarını toplam karbonhidrattan çıkarmalıyız.

Yukarıdaki etikette gördüğünüz gibi Lif ve Karbonhidrat ayrı ayrı hesaplanmış. 1 paketin karbonhidratı 30,5. Lif miltarı ise 5,2. Bu besinin karbonhidratı ise 30,5-5,2=25,3 gramdır.

Yukarıda da başka bir besin etiketi var. Besin etiketinde görebildiğiniz gibi toplam karbonhidrat 23 gram. Altında ise mavi halkaya alınmış lif miktarı var. Lif miktarı, toplam karbonhidratın altında ve içe doğru yazıldığı için 5 gram olan lif hesaplanarak besinin toplam karbonhidratı 23 gram olarak hesaplanmış.

Evdeki öğünlerde ise tahmini bir hesaplama ile yapılacak insülini hesaplayabilirsiniz😊 Bol yeşillikli ve hatta sadece yeşillikli (yeşillik=salata, sebze yemeği, söğüş vb) bir öğün tüketiyorsanız lif oranını karbonhidrat sayımınızda mutlaka düşünmeniz lazım.

Tip-1 diyabet gördüğünüz gibi aynı zamanda bir matematik. Doğru hesaplamaları yapıp, kan şekerimizi ideal seviyede yaptığımız günleri daha sık görmek umuduyla 🙂

(Görsel kaynak: Pinterest)

6 YORUMLAR

  1. Günaydın Esra Hanim;
    Gerçekten çok faydalı bilgiler veriyorsunuz.Verdiğiniz öneriler sayesinde işimiz kolaylaşıyor.Şahsım ve diyabet hastası oğlum adına çok teşekkür ederim…
    Şekeriniz ve insan ilişkileriniz açısından dengeli bir gün dilerim…
    Sevgiler;Almanya

  2. Iyi Gunler. Nasil dogru oldugunu bilemem ama bizim diyetisyenimiz Eger lif miktari 6 gramdan fazla ise ikiye bolup karbonhidrattan cikartmamizi soyluyor. USA

    • Erol Bey Merhaba,

      Özellikle diyetisyenlik mesleğinde farklı yorumlamalar olabiliyor. Eğer tip-1 diyabet yönetiminde sorun yoksa bu şekilde devam edebilirsiniz.

      Sevgiler

  3. Merhaba esra hanim, ve diyabet arkadaslar bir sorum olacak. Aksam.yemeklerinden sonra sekerimi olcuyorum 85-95 cikiyor, araogun yemiyorum yatmadan once olcuyorum 200lere cikmis oluyor bunun sebebi nedir acaba

  4. esra merhaba ara öğün almıyorsun ilk önce düşmüş sonra yükselmiş olmalı 85-95 gece yatış için uygun şeker değerleri değil tabi bu herkeste farklılık gösterir bu değerlerde yatmadan önce ara öğün alman lazımdı diye düşünüyorum

  5. İyigünler, Harika Altınçubuk, benim 2 yaşında bir erkek torunum var. Tip 1 diabet hastası teşhisi kondu. 10 gün önce
    4 kere sabaha kadar annesi bezini değiştiriyordu ve çok şu içiyordu. Bu belirtilerden yola çıkarak araştırdılar. Şekeri olabilir tahmin ederek, Bayindir hastanesi acile götürüp tahlil yaptırdılar. Birinci tahlil de 530 ikinci tahlilde 430 şeker çıkınca oradaki doktor hemen hastaneye yatırmalısınız demiş. Onun üzerine prf dr. Peyami cCinaz dan randevu alıp gitmişler. Ve tip 1 diyabet olduğunu söyleyip hemen gazı üniversitesine yatırmış 2 gün orada tedavi edip çıkardılar. 1 haftadır evreler liste vermişler ne yiyip içmesi için ve hastaneye kontrole gidiyorlar ama şekeri bir türlü düzene girmedi inip çıkıyor. Sizden ricam bize yardım elinizi uzatmanız.ilgilenirseniz. minnettar kalırız. Şimdiden teşekkürler

Bir yorum yapın.

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Diğer yazılar

%d blogcu bunu beğendi: